Over Blender¶
Blender is the free and open-source 3D creation suite. It supports the entirety of the 3D pipeline: modeling, rigging, animation, simulation, rendering, compositing, motion tracking and video editing.
Blender provides a consistent experience across Linux, macOS, and Windows operating systems via OpenGL.

Wie gebruikt Blender?¶
Blender biedt een breed scala aan tools, waardoor het geschikt is voor bijna elke vorm van mediaproductie. Professionals, hobbyisten en studio’s over de hele wereld gebruiken het voor het maken van animaties, game-assets, motion graphics, tv-shows, concept art, storyboards, commercials en speelfilms.
Bekijk de pagina Gebruikersverhalen op de Blender website voor meer voorbeelden.
Kernfunctionaliteiten¶
Blender is een allesomvattende 3D softwarepakket met een breed scala aan essentiële tools, waaronder Modeling, Rendering, Animatie & Rigging, Video Bewerking, VFX, Compositing, Texturing en verschillende soorten Simulaties.
Het is cross-platform, met een OpenGL GUI die consistent is op alle belangrijke platforms (en aanpasbaar met Python-scripts).
Het beschikt over een hoogwaardige 3D-architectuur, wat zorgt voor een snelle en efficiënte creatieworkflow.
Het heeft actieve communityondersteuning. Bekijk blender.org/community voor een uitgebreide lijst van websites.
It can be installed into and run from any directory without modifying the system.
Je kan hier de nieuwste versie van Blender downloaden.

Een gerenderde afbeelding die wordt nabewerkt.¶
Blender maakt het mogelijk om een breed scala aan taken uit te voeren, en het kan ontmoedigend zijn wanneer je voor het eerst probeert de basisprincipes te begrijpen. Echter, met wat motivatie en het juiste leermateriaal, is het mogelijk om je na een paar uur oefenen vertrouwd te maken met Blender.
Dit handboek vormt een goede basis, maar dient vooral als naslagwerk. Bovendien zijn er veel online video-tutorials te vinden op gespecialiseerde websites.
Ondanks alles wat Blender kan doen, blijft het een gereedschap. Grote kunstenaars creëren geen meesterwerken door op knoppen te drukken of kwasten te hanteren, maar door onderwerpen zoals menselijke anatomie, compositie, belichting, animatieprincipes, enzovoort te leren en te oefenen.
Software voor 3D-creatie zoals Blender brengt extra technische complexiteit en jargon met zich mee die verband houden met de onderliggende technologieën. Termen zoals UV-maps, materialen, shaders, meshes en ‘subdivs’ zijn het lexicon van de digitale artiest, en enige basiskennis ervan zal je helpen om Blender effectief te gebruiken.
Blijf deze handleiding lezen, leer de geweldige tool die Blender is, en sta open voor andere artistieke en technologische gebieden - dan kun jij ook een geweldige 3D artiest worden.