Op Linux installeren#

Controleer de pagina Blender downloaden om de minimale vereisten en de verschillende beschikbare versies van Blender te vinden (als je dat nog niet hebt gedaan).

Vanaf blender.org installeren#

Download de Linux-versie voor jouw architectuur en pak het bestand uit naar de gewenste locatie (bijvoorbeeld ~/software of /usr/local).

Blender kan nu worden gestart door dubbel te klikken op het uitvoerbare bestand.

Bij het gebruik van deze installatiemethode is het mogelijk om meerdere versies van Blender geïnstalleerd te hebben.

Voor gemakkelijke toegang kun je jouw systeem configureren door een menu-item of snelkoppeling voor Blender toe te voegen. Je kunt ook blend-bestanden associëren met Blender, zodat wanneer ze geselecteerd worden in de bestandsverkenner, ze automatisch worden geopend in Blender. Deze instellingen zijn doorgaans te vinden in combinatie met de instellingen van de Window Manager (Gnome of KDE).

Via een Package Manager installeren#

Sommige Linux-distributies kunnen een specifiek pakket voor Blender hebben in hun softwarebronnen.

Het installeren van Blender via de native mechanismen van de distributie zorgt voor consistentie met andere pakketten op het systeem en kan andere functies bieden (gegeven door de pakketbeheerder), zoals het vermelden van pakketten, update-meldingen en automatische menuconfiguratie. Wees echter op de hoogte dat het pakket mogelijk verouderd is vergeleken met de nieuwste officiële release, of dat het sommige functies van Blender niet bevat. Sommige distributies bouwen bijvoorbeeld Blender niet met ondersteuning voor Cycles GPU-rendering, omwille van licentie- of andere redenen.

Als er een specifiek pakket is voor jouw distributie, kun je kiezen wat het beste en meest handig is. Zo niet, dan is de officiële binary beschikbaar op blender.org.

Via Snap Installeren#

Snap is een universele package manager die is ontworpen om te werken op verschillende distributies. Als snap al is geïnstalleerd, kan Blender worden geïnstalleerd via snap met:

snap install blender --classic

Installeren via deze methode heeft als voordeel dat updates voor Blender automatisch worden geïnstalleerd. Blender via Snap zou een meer consistente distributie moeten hebben dan individuele pakketbeheerders.

Uitvoeren vanuit de Terminal#

Bekijk Starten vanuit de terminal.

Grafisch systeem (X11 en Wayland)#

Blender ondersteunt zowel X11 als Wayland. Zie Linux Windowing Environment voor details.

Het vermijden van conflicten met Alt-muis#

Sommige windowmanagers gebruiken standaard Alt-Linkermuisknop en Alt-Rechtermuisknop voor het verplaatsen en vergroten/verkleinen van vensters.

Blender gebruikt deze toetscombinaties voor verschillende handelingen, met name voor:

Om toegang te krijgen tot de volledige functionaliteit van Blender, kun je de instellingen van de windowmanager aanpassen om in plaats daarvan de Meta toets te gebruiken (ook wel Super of Windows toets genoemd):

Gnome

Het volgende invoeren in de command line (pas van kracht bij de volgende keer inloggen):

gsettings set org.gnome.desktop.wm.preferences mouse-button-modifier '<Super>'
KDE

System Settings ‣ Window Management ‣ Window Behavior ‣ Window Actions, Verander ‘Alt’ in ‘Meta’ toets.

Updaten op Linux#

Op Linux zijn er verschillende manieren om Blender bij te werken. Deze sectie behandelt de meest voorkomende methoden.

Via blender.org updaten#

Wanneer een update voor Blender wordt uitgebracht, kan deze rechtstreeks van de Blender website worden gedownload en geïnstalleerd met behulp van de stappen die worden beschreven in de sectie`Via blender.org installeren`__.

Via Package Manager updaten#

Veel Linux-distributies hebben pakketten voor Blender beschikbaar die kunnen worden geïnstalleerd via de pakketbeheerder van de distributie. Na installatie kan Blender worden bijgewerkt met dezelfde stappen als het bijwerken van elke andere applicatie.

Zie ook

Op de pagina Splash Screen Defaults (Standaardinstellingen) vind je informatie over het importeren van instellingen van eerdere Blender-versies en andere snelle instellingen.