Over Free Software en de GPL#

../../_images/getting-started_about_license_gnu-logo.png

Wanneer men over “free software” hoort, is de eerste gedachte vaak “geen kosten”. Hoewel dit vaak waar is, is de term “free software” zoals gebruikt door de Free Software Foundation (de bedenkers van het GNU-project en de makers van de GNU General Public License) bedoeld om te verwijzen naar “freedom (vrijheid)” in plaats van naar “geen kosten” (wat meestal wordt aangeduid als “free als in free beer”). Free software in deze betekenis is software die je vrij mag gebruiken, kopiëren, aanpassen, verspreiden, zonder beperkingen. Dit in contrast met de licenties van de meeste commerciële softwarepakketten, waarbij je toestemming krijgt om de software op één computer te installeren, geen kopieën mag maken en nooit de broncode mag zien. Free software biedt ongelooflijke vrijheid aan de eindgebruiker. Omdat de broncode universeel beschikbaar is, zijn er ook veel meer mogelijkheden om bugs te ontdekken en te verhelpen.

Wanneer een programma onder de GNU General Public License (GPL) wordt gelicentieerd:

  • Je hebt het recht om het programma voor elk doel te gebruiken.

  • Je hebt het recht om het programma te wijzigen en toegang te hebben tot de broncodes.

  • Je hebt het recht om het programma te kopiëren en te verspreiden.

  • Je hebt het recht om het programma te verbeteren en je eigen versies uit te brengen.

In ruil voor deze rechten heb je enkele verantwoordelijkheden als je een programma onder de GPL verspreidt. Deze verantwoordelijkheden zijn ontworpen om jouw vrijheden en die van anderen te beschermen:

  • Je moet een kopie van de GPL bij het programma leveren, zodat ontvangers op de hoogte zijn van hun rechten onder de licentie.

  • Je moet de broncode bijvoegen of vrij beschikbaar stellen.

  • Als je de code wijzigt en de aangepaste versie verspreidt, moet je jouw aanpassingen beschikbaar stellen onder de GPL (of een compatibele licentie).

  • Je mag de licentie van het programma niet beperken buiten de voorwaarden van de GPL (je mag van een GPL-programma geen eigen product maken).

Voor meer informatie over de GPL, bekijk de pagina ervan op de website van het GNU-project..

Notitie

De GPL is alleen van toepassing op de Blender-toepassing zelf en niet op het grafisch werk dat je ermee maakt; voor meer informatie, zie de Blender-licentie.